Svetski dan štednje 31. oktobar i početak „Nedelje štednje“, banke u Srbiji simbolično obeležavaju. Najveće banke nemaju specijalne pogodnosti za štediše, a manje će pokušati da pridobiju nove klijente sa nešto većim kamatama od važećih i specijalnim pogodnostima.

BOR – Svetski dan štednje 31. oktobar i početak „Nedelje štednje“, banke u Srbiji simbolično obeležavaju. Najveće banke nemaju specijalne pogodnosti za štediše, a manje će pokušati da pridobiju nove klijente sa nešto većim kamatama od važećih.

I pored teške ekonomske situacije, statistički podaci govore da se poverenje u banke u Srbiji vraća. 2001. godine na štednim računima građana bilo je oko 350 miliona evra, 2008. oko 5,8 milijardi evra, a u septembru 2016. skoro devet milijardi evra.

S obzirom na to da su kamate na devizne uloge veoma male, oko 0,3 odsto na godišnjem nivou, sve je češća štednja u dinarima, gde su godišnje kamate veće i iznose od dva i po do četiri i po odsto.

Prema zvaničnim podacima građani Srbije mesečno uštede 4.215 dinara ili 34 evra dok jedan deo stanovništva može da izdvoji i više od 12.000 dinara, ali je to je mali procenat. Štednja je najznačajnija pripadnicima starosne grupe između 30 i 49 godina, a glavni motivi za štednju i dalje su stvaranje finansijskih rezervi i odvajanje novca za hitne slučajeve.

 

Svetski dan i nedelja štednje, 31. oktobar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *