Svetski dan knjige i autorskih prava

0
SRBIJA -Svetski dan knjige i autorskih prava proslavlja se 23. aprila u više od stotinu zemalja širom planete na najrazličitije načine. Odluku da taj datum bude 23. april doneo je UNESKO, jer je to dan kada su svet napustila dva velikana književnosti- Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, a svrha obeležavanja praznika knjige i jeste da oda priznanje knjigama i piscima, populariše knjigu i podstakne ljude na čitanje, uz pomoć učitelja, stručnjaka. pisaca, izdavača, bibliotekara. 

Vesna Tešović direktor Narodne biblioteke Bor ističe:
„Pravim čitanjem postajemo spremniji da živimo živote kvalitetnije nego što žive oni koji nikad nisu ništa pročitali. Stoga je, ukoliko postoje oni do kojih još nije doprla svest da su biblioteke riznice znanja i kapije za celoživotno obrazovanje, ovaj dan u životu svake biblioteke značajan jer slavi potrebu da ljudi budu misleća bića“.

23. april promoviše i izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. # zaštita autorskih parava u čvrstoj je vezi sa intelektualnom slobodom. Mi ćemo kao pojedinci biti mnogo širi i mnogo slobodniji ukoliko znamo da poštujemo to što je neko pre nas stekao, stvorio, rekao, a mi danas umeli da primenimo“ dodala jeVesna Tešović.
Centralnu proslavu U Srbiji povodom 23. aprila organizuje Narodna biblioteka Srbije, a Narodna biblioteka Bor, kao i mnoge ustanove kulture svetski dan knjige i autorskih prava obeležavaju posebnim programima za koje smatraju da će mnogima, posebno mladim probuditi potrebu za duhovnom hranom koja ljude čini boljim, plemenitijim funkcionalnijim.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2noi7x“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *