Svetski dan porodice obeležen i u Boru

BOR- Da bi se sačuvalo zdravo društvo potrebno je razvijati i negovati dobre odnose u porodici. Zbog toga  Opština Bor iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za njeno očuvanje, ove godine 78 miliona dinara opredeljeno je  za socijalna davanja, rečeno je na sastanku predstavnika lokalne samouprave i udruženja građana koja se bave zaštitom ove osnovne ćelije društva.

To se pre svega odnosi na pomoć porodiljama od 15.000 dinara mesečno za svako novorođeno dete do jedne godine starosti deteta. Zatim jednokratna pomoć porodiljama u iznosu od 25.000 dinara za prvo rođeno dete, 40.000 za drugo i po 70.000 za treće i četvrto.Lokalna samouprava finansira i troškove vantelesne oplodnje do 250.000 dinara.Bračni parovi imaju mogućnost da dva puta iskoriste ovu pomoć, a novina od ove godine su i besplatni udžbenici za decu od prvog do četvrtog razreda“, naglasio je Branko Perić, zamenik predsednika Opštine Bor. 

To su neke od mere kojima opština Bor pomaže mladim bračnim parovima i onima koji tek planiraju da formiraju bračnu zajednicu. Pomoć porodicama nastaviće i u narednom periodu.

U Opštini Bor postoji takođe i inicijativa odborničke grupe o usvajanju porodične deklaracije.

U ovom dokumentu glavno je formiranje odbora ili nekog drugog tela za zaštitu porodice čija je uloga predlaganje  mera koje je lokalna samouprva donela i mi ih pohvaljujemo.Važno je takođe da se prati realizacija tih mera“, rekao je Saša Stanković, odbornik u SO Bor.

Prema preporukama Ujedinjenih nacija porodica zahteva značajnu pažnju, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom. U rešavanje problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija, jer posledice  mogu da budu dalekosežne, slabljenje porodičnih funkcija, sve veći broj razvoda brakova i nasilja.

Broj razvedenih brakova na području borske opštine je u porastu. Učestalije je i nasilje.Od početka godine Policijska uprava u Boru je izrekla 119 hitnih mera“, istakla je Mirjana Mitrović, direktor Centra za socijalni rad u Boru.

Centar za socijalni rad najugroženijim porodicama, kojih je u borskoj opštini 570, pruža razne vidove finansijske pomoći i ostalih materijalnih davanja. Takođe je značajna i savetodavna podrška da bi se na vreme rešili svi mogući problemi, a  porodica ojačala.

{Dailymotion}https://www.dailymotion.com/video/x6jkqlh{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.