Svetski dan srca obeležen u Boru

BOR- Svetski dan srca obeležava se svake godine 29.septembra i predstavlja priliku da ljudi širom sveta učestvuju u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, prema statističkim podacima, vodećoj bolesti čitave populacije. Povodom obeležavanja Svetskog dana srca  na platou ispred Maksi diskonta u Boru, Polivalentna patronažna služba borskog Doma zdravlja organizovala je akciju besplatne provere krvnog pritiska.

Želimo da podignemo svest građana o značaju srca,  najvažnijeg organa u organizmu i o tome koliko je preventiva bitna. Građanima smo priuštili besplatnu proveru krvnog pritiska a podelićemo flajere i jabuke, kao izvor zdravlja„, rekla je Bojana Simonović, nadzorna setra Polivalentne patronažne službe Doma zdravlja u Boru.

Svake godine bolest srca dijagnostikuje se kod 17,3 miliona ljudi. U Srbiji dnevno 47 osoba doživi infarkt, a15 ga ne preživi, što su alarmantni podaci. Zato treba primenjivati mere prevencije i izbegavati  faktore rizika, što može pomoći u sprečavanju nastanka kardiovaskularnih bolesti.

 „Naše preporuke bi bile sledeće: prestanite da pušite, za to nikada nije kasno, pravilno se hranite i održavajte telesnu težinu u normalnim granicama, pokušajte da tokom dana unesete četristo grama voća i povrća, bavite se fizičkom aktivnošću – minimalno polučasovna šetnja“, rekla je dr Snežana Čučović, specijalista higijene Doma zdravlja u Boru.

Uz pomoć sponzora, Auto kluba „Extreme“, koji je donirao voće, Borani su, osim flajera koji sadrže osnovne informacije o prevenciji zdravlja srca, dobili i jabuke, kao simbol zdravog srca. Slogan ovogodišnje akcije obeležavanja Svetskog dana srca u Boru  je – Osnažite svoj život! Održavajte svoj motor!

U Boru obeležen Svetski dan srca, 29. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *