Telekenirano blizu 50 kilometara filmske građe iz fonda Bakar filma

0

BOR – Preduzeće „Štampa, radio i film“ nastavlja saradnju sa Jugoslovenskom kinotekom na zaštiti filmske građe iz fonda Bakar filma. Preostalo je da se digitalizuje još 13 kilometara filmske trake tako da će po završetku posla,  ukupno iz arhive Bakar filma biti digitalizovano 62 kilometra filmske građe.

Od 2011.godine, kada je krenula zaštita i reparacija, kao i telekeniranje i prebacivanje na DVD diskove, do sada je digitalizovano 48.540 metara filmske građe.

Arhiv Bakar filma čuva 1.917 radnih kopija, negativa i tonskih traka, odnosno blizu dve hilјade kutija filmskog materijala sa 257 filmskih naslova.

Bakar film je druga najveća arhiva filmskih zapisa u Srbiji, posle Jugoslovenske kinoteke, a ta bogata arhiva datira od šezdesetih pa do devedesete godine prošlog veka.

Televizija Bor već osam godina u okviru serijala „Film na videlo“ emituje digitalno restaurirane filmove. Ovaj projekat posebno se vrednuje u sferi kinematografije i informisanja, kao izvor dokumentarnog materijala o izgradnji i razvoju ovog dela Srbije.

Emitovanje trećeg serijala u planu je naredne godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *