TF u Boru među prvima u Srbiji realizuje program „Erasmus plus“ – razmenu nastavnog, nenastavnog kadra i studenata

BOR – Program „Erasmus plus“ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju. Ove godine prvi put i studenti i profesori iz Srbije imaju mogućnost da učestvuju u ovoj akademskoj razmeni, a Tehnički fakultet u Boru jedan je od prvih koji će u okviru Erazmus programa poslati studente u Mađarsku. Drugi semestar ove akademske godine Ivana Veličkovska, student četvrte godine osnovnih akademskih studija i Jelena Jovkić, student master akademskih studija, slušaće na Obuda Univerzitetu u Budimpešti.

„Za početak, dve naše studentkinje, jedna sa osnovnih i jedna sa master akademskih studija, boraviće čitav semestar na njihovom univerzitetu. Tamo će imati prilike da slušaju predavanja profesora sa Obuda Univerziteta, kao i profesora iz drugih zemalja. Studenti mogu da razmene iskustva, da uporede način rada i sticanja znanja na našem fakultetu sa načinom rada na fakultetima u zemljama Evropske Unije. Ovo je zaista odlična prilika svima njima da stručno napreduju i da usavrše svoja znaja. Kod ovih „Erasmus plus“ programa važno je to da podrazumevaju mobilnost nastavnog i nenastavnog kadra, studenata, ali i ECTS bodova. To je dobro za studente jer im se svi stečeni bodovi, odnosno krediti, priznaju i ovde jer imamo potpisan ugovor o saradnji sa Obuda Univezitetom“, istakao je Ivan Mihajlović, vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Boru.

Ivana i Jelena studiraju na Odseku za industrijski menadžment u Boru, pa će zbog sličnosti programa, predavanja slušati na Keleti fakultetu za biznis i menadžment u Mađarskoj. One očekuju zanimljiv semestar tokom koga će mnogo naučiti, upoznati programe drugih zemalja i primeniti stečeno znanje.

„Ovo je dobra prilika da upoznamo Mađarsku, njihovu kulturu i običaje, ali i da usavršimo znanje. Upoznaćemo druge studente, razmeniti iskustva, a cilj nam je da naš fakultet predstavimo u najboljem svetlu“, rekla je Ivana Veličkovska, student četvrte godine osnovnih akademskih studija na TF u Boru.

„To je pre svega idealna prilika da naučimo nešto novo, da upoznamo kolege iz drugih zemalja, da usavršimo engleski jezik. Zanimljivo je da ćemo tamo imati organizovan i kurs mađarskog jezika. Ja sam ovo prepoznala kao dobru priliku da usavršim svoje znanje i da vidim gde se mi nalazimo, odnosno kako mi učimo i radimo, a kako se to radi na drugim fakultetima širom sveta“, kaže Jelena Jovkić, student master akademskih studija na TF u Boru.

U okviru projekta „Erasmus plus“ u planu je i dolazak mađarskih studenata u Bor, a u razmeni će u nekom od narednih semestara učestvovati i profesori iz Bora i Budimpešte.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3p8spw“ allowfullscreen ]
TF u Boru među prvima u Srbiji realizuje… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *