BOR – Protokol o zaštiti dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja je u primeni već desetak godina. Novim Zakonom o osnovama Sistema obrazovanja i vaspitanja protokolu je pridodat  i segment diskriminacije. U skladu sa tim svaka škola je formirala  Tim za zaštitu prava učenika. U Osnovnoj školi “Stanoje Miljković” u Brestovcu ovaj tim funkcioniše već 10 godina i to sa uspehom.

 “Naš tim uspešno radi jer nije bilo nasilja. Nadam se da će tako i ostati. Obaveza Tima, osim redovnog praćenja stanja bezbednosti u ustanovi je da se izradi kvalitetan i primenjiv program koji može na adekvatan način da se prati. Program čine tri segmenta: prevencija, intervencija i sprečavanje digitalnog nasilja. Mi smo najčešće reagovali u slučaju porodičnog nasilja. Gde smo kod naših učenika primetili da postoje određeni problemi kod kuće, u porodičnom okruženju. Reagovali smo i pružili im zaštitu, jer škola je prema važećem propisu dužna da štiti svoje učenike 24 sata” rekla je Snežana Živković iz Tima za zaštitu prava učenika OŠ „Stanoje Miljković“ Brestovac.

Tim za zaštitu učenika čine direktor škole, pedagog, nastavnici, predstavnici Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta.

Formiranje timova za zaštitu učenika od svih oblika diskriminacije i nasilja je svakako značajno kada se uzme u obzir činjenica da se broj incidenata među učenicima u srpskim školama, u poslednje vreme, povećava. Zakonska, ali i moralna obaveza društva u celini je da zaštiti i edukuju mlade ka pravim vrednostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *