Mere za podsticaj zapošljavanja

BOR – Ovogodišnje aktivne mere zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala u Boru, uz pomoć državnih podsticaja i uz pomoć Grada Bora su dale dobre rezultate. Iz lokalnog budžeta izdvojeno je 30 miliona dinara za ovu namenu. Pre svega ta sredstva su bila usmerena na javne radove. Izdvojeno je 17 i po miliona dinara, a bilo je angažovano 158 lica. Izdvojena su i sredstva za sufinansiranje samozapošljavanja.

 „Grad Bor nije mogao da učestvuje na javnom pozivu za republičke javne radove, jer pripada drugoj kategoriji razvijenosti gradova. Međutim, uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje Grad Bor je preuzeo na sebe obavezu da kompletne radove finansira iz lokalnog budžeta. Bilo je angažovano 158 lica. Do kraja decembra će biti završeni svi javni radovi. Javni radovi su uglavnom predviđeni za lica bez kvalifikacija, kako bi se na taj način uveli u neki posao . Takvih lica je na evidenciji Grada Bora 1.600, među njima su i socijalni slučajevi. Zahvaljujući gradu Boru, izdvojeno je i 7,5 miliona dinara za stručnu praksu. Tu je angažovano 45 mladih ljudi, pre svega sa visokom stručnom spremom, koji su obavljali praksu po preduzećima“ naglasila je Lidija Načić, v.d. direktora Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Boru.

Izdvojena su i sredstva za sufinansiranje samozapošljavanja. Bila su dva javna poziva, u jednom je finansijer bila Republika, a u drugom sredstva su obezbeđena iz republičkog i iz gradskog budžeta. Ove godine je 33 lica zaključilo Ugovore sa borskom Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje i sa Gradskom upravom o sufinansiranju započinjanja sopstvenog biznisa iz lokalnog budžeta.

Što se tiče sredstava koja su u ovoj godini dodeljena licima koja su osnovala preduzetničke radnje ili neki drugi oblik organizovanja, dodeljeno je od 200 do 240 hiljada dinara iz lokalnog I republičkog budžeta . Na području borske Filijale 102 osobe dobile ovu vrstu pomoći, a 50 u Boru. Možemo da očekujemo da i naredne godine bude veliko interesovanje za ovaj program mere. Tako da se nadam da će Grad Bor i naredne godine izdvojiti sredstva za ovu namenu s obzirom na to da je ove sezone izdvojeno 5 miliona dinara iz lokalne kase” rekla je Lidija Načić, v.d. direktora Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Boru

Posle tri meseca rada preduzetnici koji su započeli sopstevni biznis mogu da konkurišu za sredstva za novo zapošljavanje odnosno za otvaranje novih radnih mesta i imaju mogućnost da zaposle radnike. Filijala Nacionalna služba za zapošljavanje u Boru je ove godine organizovala mnoge obuke za nezaposlene, pre svega za zanatlije : za zavarivače, pekare, frizere… U narednom mesecu biće organizovane još dve obuke koje su namenjenje osobama sa invaliditetom, za pomoćnika stolara i osnovna informatička obuka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *