Tradicija i kultura boljevačkog sela Ilino

BOLJEVAC – Zavičajna kuća vajarke Ljubinke Savić Grasi sagrađena je krajem 19. veka. Pripadala je porodici Savić do 1926. godine kada je prodata Opštini ilinskoj. Rekonstruisana je i pretvorena u Zavičajnu kuću poznate vajarke, 2009. godine.

Kuća je bila vlasništvo predaka Ljubinke Savić Grasi, koji su je početkom dvadesetog veka prodali opštini ilinskoj. U njoj je dakle bila opština, a u podrumu je bio zatvor. Da nije rekonstrukcija odavno bi se urušila“, kaže Dragiša Damnjanović, potpredsednik Mesne zajednice Ilino.

Kuća je opremljena u tradicionalnom stilu predmetima domaće radinosti žitelja Ilina. U sobi Ljubinke Savić – Grasi urađena je postavka o životu i stvaralaštvu ove umetnice, koja je živela i stvarala u Beogradu, ali je do kraja života ostala privržena svom zavičaju.

Samo jedna soba je njena zavičajna soba gde su izloženi njeni radovi, alat i fotografije. Bila je poznati vajar i njen doprinos zavičaju su ovi radovi i spomenici koje je uradila. Ostalo je etno postavka“, dodaje Dragiša Damnjanović, potpredsednik Mesne zajednice Ilino.

Osim što mogu da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom poznate vajarke, brojni posetioci mogu i da probaju neka od jela tradicionalne kuhinje koju domaćice pripremaju na ognjištvu zavičajne kuće. I za Zoricu Damnjanović, koja je u Ilino došla iz Šapca, izazov je bio da nauči da ih sprema, posebno jer je za neka jela ovde prvi put čula.

Meštani Ilina vole tradicionalnu hranu: pihtije od boba, pasulj prebranac ili čorbast, sočivo, proju sa čvarcima, pečen krompir sa slaninom, pečenu belu tikvu i kako meštani ovde kažu – prženo. To je uobičajeno za doručak ovde posebno u zimskom periodu“, kaže domaćica iz Ilina Zorica Damnjanović.

A tradicionalna trpeza obavezan je deo izleta, koji turistički poslenici organizuju za one koji odluče da posete ovaj kraj.

Pošto je selo smešteno u podnožju planine Rtanj, turisti vole da nakon šetnje Rtnjem dođu u selo, posete vrelo, Zavičajnu kuću i naravno da probaju tradicionalnu hranu koju pripremaju domaćice iz sela Ilino“, kaže Nenad Grujo iz Turističke organizacije opštine Boljevac.

Uz posetu zavičajne kuće „Ljubinke Savić Grasi” i tradicionalnu kuhinju koju gostima pripremaju domaćice iz ovog kraja, sliku boljevačkog sela Ilino upotpunjuju izvorište zdrave pijaće vode i impresivan turistički kompleks Rtanjski dvori.

 

Tradicija i kultura boljevačkog sela Ilino, 2.decembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *