Tribina o planovima generalne regulacije područja Crnog Vrha i Stola

BOR- Na tribini, povodom javne rasprave o nacrtima  planova generalne regulacije turističkog područja Stola i kompleksa Crnog Vrha, koju su organizovali Društvo mladih istraživača, Grupa 55 i druga udruženja građana Bora, jedna od primedbi je bila  da je nacrtom obrađen samo deo područja Crnog Vrha koji se odnosi na opštinu Bor i to ne može da reši problem nedovršenog turističkog centra „Jelen“.U ovu investiciju,  je preme nekim procenama,  do sada   uloženo između 60 i 70 miliona dolara i bez završetka kompleksa hotela nije moguće kompletiranje turističkog prostora Crni Vrh.

Ovo mora da se dogovori sa Opštinom Žagubica kako bi i oni uradili svoj deo regulacionog plana, jer je najveći deo izgrađenih objekata na njihovoj teritoriji ili pak da se uradi plan posebne namene Republike Srbije za taj turistički prostor. Jedino na taj način možemo da ostvarimo našu staru inicijativu da se tu razvija ozbiljniji skijaški centar. Problem je svakako klima koji mora da bude rešena nizom adaptivnih mera, rekao je Dragan Ranđelović iz Društva mladih istraživača.

Prednost planine Stol je što postoji zaštićeno područje biljnog sveta i tu bi trebalo zaštititi i geodiverzitet kao što su planinski masivi Stola, Malog Stola, kanjona Lučke reke. Upravo te prirodne vrednosti su važni turistički motivi.

Razvoj turizma na Stolu mora da bude povezan sa smeštajnim kapacitetima sela u obodu Stola.To se odnosi na Luku, Bučje i Gornjane, a to zahteva kvalitetnije puteve  iz tih sela“, dodao je Dragan Ranđelović.

„Da bi razvili ove turističke potencijale neophodno je da turizam bude razvojni cilj opštine Bor i da se stvore povoljni investicioni uslovi koji  će privući investitore i druge fondove. Samo na taj način moguće je da se gradi ono što je predviđeno prostornim planom, čulo se na tribini u Boru.

Tribina o planovima generalne regulacije područja Crnog Vrha i Stola, 15. novembar 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=tjj_Jh_991s

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.