Turisti u Golupcu tokom cele godine

BEOGRAD, GOLUBAC – Turistička posećenost Golupca neznatno jenjava tokom zimskih meseci, kada ovde najčešće dolaze lovci. Ipak, lepo vreme u malu opštinu na Dunavu dovede najviše biciklista i jedriličara, koji u Golupcu imaju izuzetne uslove za ove sportove. Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6, izgrađene su dve biciklističko šetne staze, u toku su radovi na trećoj, a u planu je izgradnja još jedne staze. Opština Golubac na ovogodišnjem Sajmu turizma posebnu pažnju posvetila je upravo aktivnom odmoru zbog koga turisti iz Evrope u Golubac dolaze tokom cele godine.

„Kroz Golubac je obeležena EuroVelo 6 biciklistička ruta kojojm godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope. Izgrađene su i dve biciklističko šetne staze, u centru i kroz vikend naselje Vinci. U toku su radovi na trećoj stazi na ulazu u Golubac, a u planu je još jedna u sklopu kompleksa Golubačke tvrđave. Golubac je poznat i po jedrenju zato što je Dunav tu najširi u svom toku. Svake godine se kod nas održava Državno prvenstvo u jedrenju, a prošle godine bili smo i domaćini Balkanijade, kada smo ugostili više od 250 takmičara iz osam država“, istakla je Tatjana Miloradović, direktor Turističke organizacije opštine Golubac.

Braničevski okrug posetiocima Sajma turizma u Beogradu i ove godine predstavio je zajedničku turističku ponudu opština Požarevac, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Malo Crniće i Golubac, dok su odvojene štandove imale opštine Veliko Gradište i Žagubica. Ideja je da se gostima ponude svi prirodni, kulturni i sportski potencijali, kao i smeštajni kapaciteti, kako bi u ovom kraju što duže boravili.

„Ideja nam je da priču o putevima rimskih careva zaokružimo ponudom i šetnjom od Viminacijuma, preko Ramske tvrđave, zatim Golubačke tvrđave, Dunavom kroz Nacionalni park Đerdap, do Lepenskog Vira i Trajanove table. To možemo da ponudimo turistima koji ovde dođu i tako ih privučemo da ostanu više dana. Ako svi ponude najbolje što imaju možemo uspeti u tome“, dodala je Tatjana Miloradović.

Osim zbog aktivnog odmora, tradicionalnih manifestacija i dobrog provoda, turisti u Golubac dolaze i zbog srednjevekovnog utvrđenja, Golubačke tvrđave gde su takođe u toku radovi na revitalizaciji. Projekat obuhvata složene radove na rekonstrukciji same tvrđave, izgradnji putne obilaznice i tunela kojim se saobraćaj izmešta iz tvrđave, izgradnji posetilačkog centra, potrebne infrastrukture i obaloutvrde duž Dunava.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3ttx7e“ allowfullscreen ]
Turisti u Golupcu tokom cele godine, 23… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *