U 2017. godini još više podsticaja za povećanje nataliteta

BOR – Predsednik Opštine Bor, Živorad Petrović i zamenik predsednika, Saša Vukadinović, tradicionalno su danas obišli porodilje i bebe u Opštoj bolnici u Boru i uručili im prigodne poklone. Šesnaestogodišnja Kristina Predić, 2. januara nešto pre ponoći na svet je donela Filipa, teškog dva kilograma i 650 grama i dugog 50 centimetara, a dan kasnije u 15 sati i 30 minuta dečaka je rodila i Sanela Stanijević. Osim paketića za mališane, porodilje su dobile i jednokratnu pomoć u visini prosečne zarade.

„Vidite sad koliko smo bili u pravu kada smo promenili odluku koja je govorila da samo beba rođena 1. januara dobija poklon od Opštine. Moram da kažem da nema većeg prioriteta za jednu lokalnu zajednicu od povećanja nataliteta. Mi u lokalnoj samoupravi, sve svoje snage daćemo da broj novorođenih beba bude sve veći. Ja živim za svoju decu, živim za njih i da njima bude bolje, oni mi daju snagu i volju. Kruna svake porodice moraju da budu deca i mi za njih živimo. Zato kažem da nema većeg zadatka za loklanu samoupravu od povećanja nataliteta jer u suprotnom nećemo imati ko da nastavi gde smo mi stali“ – istakao je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Kristina Predić koja je na svet donela prvorođenu bebu u 2017. godini u Boru, ističe da joj je pomoć lokalne samouprave veoma značajna, jer ni ona ni suprug za sada nisu zaposleni.

Prema rečima načelnika Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru, doktora Gorana Golubovića, broj novorođenčadi već nekoliko godina ne smanjuje se ozbiljno, a namera svih nadležnih institucija jeste da koliko mogu doprinesu povećanju nataliteta.

„Mi smo u 2016. godini imali 409 porođaja i zadovoljni smo što taj broj već godinama ne pada ispod 400. Trudimo se koliko je u našoj moći da stvorimo dobre uslove našim porodiljama i trudnicama. Pokušavamo da natalitet podstaknemo i kroz razgovor sa njima, ali i kroz poboljšanje ulova koje ovde stvaramo za njih“ – rekao je dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru.

Predsednik Opštine Bor, Živorad Petrović, istakao je ovom prilikom da će lokalna samouprava i u narednom periodu ozbiljna sredstva ulagati u fond za populacionu politiku kako bi mlade ljude podstakli na proširenje porodice.

„Opština Bor vodi značajnu populacionu politiku. Za svaku novorođenu bebu obezbedili smo jednokratnu pomoć od deset hiljada dinara, a svaka nezaposlena porodilja ima pravo na pomoć od 15 hiljada mesečno do navršene prve godine života deteta. Imali smo i regresiranu užinu za školarce i pomoć za treće dete. Razmatramo mogućnost, i o tome će biti reči već na sledećoj sednici Skupštine opštine Bor, da novčanu pomoć prima i otac u slučaju da nije zaposlen. Razmotrićemo i mogućnost da za sve prvake obezbedimo besplatne udžbenike, kao i još neke mere kojima bismo podstakli povećanje nataliteta“ –rekao je Petrović.

U odnosu na 2016. godinu kada je prema podacima lekara u Boru rođeno 409 beba, godinu ranije na svet je došlo 18 mališana više, pa statistika za 2015. godinu beleži 427 rođenih beba.

U 2017. godini još više podsticaja za povećanje nataliteta, 4. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *