Pomoć malim i srednjim preduzećima

BOR, SRBIJA – U Srbiji je 2016. godina bila ubeležena kao godina preduzetništva. Kroz 33 projekta iz Republičkog budžeta izdvojeno je oko 16 milijardi dinara za razvoj malih i srednjih preduzeća, pomoć početnicima u poslu i mere samozapošljavanja. 

Ovakva politika nastavljena je i u 2017. godini. Ministarstvo privrede je odmah posle novogodišnjih praznika, tačnije trećeg januara raspisalo javni poziv za program podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i zadrugama u Srbiji. U okviru ovog programa predviđeno je ukupno tri milijarde dinara namenjenih za širenje poslovanja, investicije u proizvodnju i unapređenje tehnoloških procesa.

Prema javnom pozivu koji je objavljen na sajtu ministarstva privrede, sredstva opredeljena ovim programom mogu se koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora, za kupovinu proizvodne opreme, nove ili polovne, koja nije starija od pet godina, za nabavku softvera i druga nematerijala ulaganja. Preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja. Cilj je povećanje proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Uz to njime se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.

Ova podrška se privrednicima pruža u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte koji predstavlja kombinaciju 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

To znači da je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava od ministarstva privrede, a preostale dve milijarde i 400 miliona dinara obezbeđene su iz kreditnih sredstava Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu naći na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede Republike Srbije.

 

Pomoć malim i srednjim preduzećima, 4. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *