U Boru godišnje od kancera dojke oboli 40-tak žena

BOR – Rak dojke vodeći je uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta. Prema broju umrlih od ove bolesti naša zemlja zauzima drugo mesto u Evropi.

Nažalost, ne samo kancer dojke, već svi melagnomi su u porastu, onegde od jedan ipo do dva odsto godišnje. U Srbiji godišnje četiri ipo hiljada žena oboli od raka dojke, dok 1.600 umire. Iz godine u godinu broj novootkrivenih slučajeva se povećava, a povećava se i preživljavanje“, kaže dr Goran Bogdanović, predsednik borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

Zato je važno da se bolest dijagnostikuje na vreme, jer se tako povećava i poveća i mogućnost izlečenja.

Najbitnije je uhvatiti tumor u stadijumu kada se on nije rasejao i kada nije dao metastaze. Ako se kancer proširio možemo govoriti samo o verovatnoći preživljavanja, a ako govorimo o stadijumu 1, 2 bolesti možemo govoriti o velikoj verovatnoći izlečenja“, dodaje dr Goran Bogdanović.

U Opštoj bolnici u Boru godišnje se registruje 30 do 40 pacijentkinja sa ovom bolešću.

Jedan deo se operiše kod nas, drugi deo pacijentkinja u Nišu ili Beogradu tako da nemamo kompletan uvid. Nažalost i jedan deo žena kod kojih se bolest otkrije u prvom stadijumu odbija terapiju i čeka godinu, dve pa se tek u poodmakloj fazi se javi. Tada ne možemo raditi poštedne operacije odstranjivanja samo tumora, već smo zbog neodgovornosti samog pacijenta, prinuđeni da obavimo radikalnu operaciju skidanja cele dojke sa žlezdama iz pazušne jame“, dodaje dr Bogdanović

Prema rečima dr. Bogdanovića uz redovan samopregled, neophodno je i da se žene obavezno jave lekaru kada uoče bilo kakvu promenu u strukturi dojke. U više od 90 odsto slučajeva, rak dojke se može izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči.

U Boru godišnje od kancera dojke oboli 40-tak žena, 24.oktobar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.