U Boru nema zaštitnih maski, ali ni straha od korona virusa

BOR – „Zaštitna maska nema veliku zaštitnu vrednost„, kaže jedna grupa stručnjaka,“… one vrede samo ako dobro prianjaju na lice. Kada ste bolesni treba da nosite zaštitnu masku da ne inficirate druge ljude, to je svrha maske. Maska ima samo psihološki efekat, jer ljudi misle da se njome štite, a psiha dobro stimuliše imunitet“, poručuju lekari. Druga grupa stručnjaka ipak savetuje nošenje zaštitnih maski, a da li ih je moguće kupiti u Boru, naša ekipa je proverila na terenu.

Nemamo zaštitne maske, nema ih već mesec dana i pitanje je kada će ih biti. Razlog je što ih nemaju ni dobavljači, verovatno su sve usmerene ka zemljama koje su ugrožene korona virusom, a drugi razlog je što ih više naša zemlja ne uvozi iz zemalja koje su zaražene virusom korona„, kažu u svim borskim apotekama.

Kao mera prevencije od korona virusa, Ministarstvo zdravlja preporučuje često i temeljno pranje ruku vodom i sapunom, korišćenje dezinfekcionih sredstava, izbegavanje većih skupova, jačanje imuniteta. Apotekari u Boru kažu da imaju više vrsta sredstava za dezinfekciju, alkohol je jedno od najefikasnijih, ali su građani i ranije najčešće koristili Asepsol pa je trenutno jedino on deficitaran. Inače, u anketi Tv Bor, građani kažu da nema panike ni straha od korona virusa, poštuju mere prevencije ali žive uobičajeno.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja republike Srbije svakodnevno se ažuriraju informacije o novoobolelima, merama prevencije i upozorenjima, a pravovremeno informisanje i poštovanje preporuka je mnogo bolja zaštita od panike i straha, poručuju stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.