U Boru obeležen početak proboja Solunskog fronta

BOR – Povodom proboja Solunskog fronta predstavnici Grada Bora, ORVS-a, UBNOR-a i Vojske Srbije, položili su u Boru vence i cveće na spomen obeležje palim rodoljubima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Pre više od jednog veka, 14. septembra 1918, srpska vojska, pomognuta saveznicima krenula je u proboj Solunskog fronta. Njihov pobedonosni juriš u oslobođenje Srbije označio je i skori poraz Centralnih sila, a time i kraj Prvog svetskog rata najvećeg vojnog sukoba koji je svet do tada video, rečeno je u Boru na obeležavanju ovog istorijskog događaja.

Značajan datum za srpski narod koji se usprotivio mnogo nadmoćnijem neprijatelju, i u toj borbi dao veliku žrtvu u ljudskim životima, ali je zauzvrat izvojevao slobodu. Ne smemo zaboraviti pale srpske vojnike, rodoljube i ostale  koji su dali život za dobrobit i budućnost današnje Srbije“, rekao je član Gradskog veća u Boru Boban Janošević.

Nakon pobede u bici na Ceru i Kolubari i albanske golgote srpska vojska se oporavila i 1916. godine je formiran Solunski front. Na današnji dan, artiljerija naše vojske i saveznika je 24 časa bombardovala položaje Nemačke, Austrougarske i Bugarske. Nakon toga, jurišom je probila Solunski front i doprinela okončanju rata“, istakao je Momčilo Radisavljević  predsednik ORVS-a u Boru.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar biće zajednički praznik Srbije i Republike Srpske. Tog datuma 1918. godine probijen je Solunski front.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *