U Boru obeležen svetski dan Civilne zaštite

0
BOR – Svetski dan Civilne zaštite, 1. mart ustanovljen je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Medjunarodne organizacije Civilne zaštite.
Cilj obeležavanja tog dana je da se skrene pažnja javnosti na značaj Civilne zaštite i razvijanje svesti o preventivnim i samozaštitnim merama i postupcima u slucaju elementarnih nepogoda i nesreća. Tim povodom u Opštini Bor je održan prigodni skup.
Osposobljavanju i jačanju civilne zaštite u Srbiji se u poslednje vreme sve više poklanja pažnja. Cilj je da cela zajednica učestvuje u uspostavljanju pravovremenog i efikasnog odgovora na izazove i rizike. Da se formiraju operativne snage Civilne zaštite, obučene i adekvatno opremljenje, rečeno je na prigodnom skupu povodom 1.marta međunarodnog dana Civilne zaštite u Opštini Bor.

„Pridaje se veliki značaj podizanje svesti građana i bezbedonosne kulture svih delova društva. Pre svega državnih kapaciteta radi reagovanja u slučaju vanrednih situacija, prirodnih nepogoda, spasavanja života ljudi i životne sredine. Osam vanrednih situacija je bilo proglašeno u protekloj godini. Tako da je bilo puno aktivnosti. Svedoci smo promene klime i moramo naučiti da živimo sa vanrednim situacijama da bi bili spremni da adekvatno reagujemo. Opštinski štabovi za vanredne situacije moraju da budu obučeni i opremljeni, kao specijalizovane i jedinice opšte namene da bi pružile neophodnu pomoć vatrogascima i spasiocima na terenu. Sve u cilju smanjena mogućnosti da bude žrtava i štete“
Miodrag Marković ,načelnik Odeljenje za vanredne situacije PU Bor.
U lokalnoj samoupravi u Boru kažu da će u narednom periodu veću pažnju posvetiti stručnom osposobljavanju i opremanju jedinica Civilne zaštite, kao i da su već utvrđene procene rizika nastanka situacija koje mogu ugroziti imovinu i ljude.

„Mi u Boru smo formirali 10 specijalizovanih jedinica Civilne zaštite. Pojedine jedinice su prošle osnovnu i specijalističku obuku, sistem treninga tako da su u potpunosti spremne da odgovore situaciji. Imali smo sreću da na području opštine Bor nismo imali teže situacije kao u Kladovu, Majdanpeku i Negotinu. Tokom aprilske poplave u delu opštine pored Crnog Timoka pokazali smo odlučnost i spremnost sprečivši značajniju štetu.“
Živorad Petrović, komandant Štaba za vanredne situacije opštine Bor i predsednik Opštine Bor.
 
Za učešće u akcijama zaštite i spasavanja i za unapređenje Civilne zaštite zaslužnim pojedincima, preduzećima i organizacijama u borskoj opštini Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uručio je zahvalnice.
 
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2i9fy7″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *