U Boru otvorena 25. Samostalna izložba Ratka Jankovića

0
BOR – Stavralaštrvo koje u kontinuitetu traje više od 4 decenije Poznati borski slikar ratko janković obeležio je 25.samostalnom izožbom priređenom u Muzeju rudarsatva i metalurgije. Mada se  samostalno ne pojavljuje često,Ratko Janković izlaže svake godine sa Udruženjem likovnih umetnika Vane Živadinović bor, čiji je i dugogodišnji predsednik, kao i na drugim zajedničkim izložbama. Ono što karakteriše njegovo stvaralaštvo osim intenzivnog rada ,kako je rečeno na otvaranju 25. Izložbe jeste i kolorit.
Slađana Đurđekanović Mirić istoričar umetnosti, muzejski savetnik  kaže: „Ono što karakteriše stvaralaštvo ratka Jankovića je  kolorit, intenzivne čiste boje, ali i dinamika slike.Mnogi Borani znaju i prepoznaju kroz njegov rukopis i njegovu druželjubivost,  a on inače   kao predsednik udruženja likovnih umetnika u boru okuplja  i pokreće članove. I na taj način populariše i promoviše likovno stvaralaštvo Bora“.  
Postavku izložbe čine slike različitih motiva i tehnika, za svaku godinu bavljena slikarstvom po jedno delo.
Ratko Janković je rekao: „Koncepcija izložbe je upravo takva da svaku godinu predstavlja po jedno delo, neke slike iz određenih godina nisam uspeo da nabavim ponovo jer su  u inostranstvu, ali ipak je tu  40 slika tako da je  uglavnom svaki period  obeležen“.
Ratko Janković je učesnik mnogobrojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu i dobitnik značajnih nagrada i priznanja. Posetioci Muzeja imaju priliku da do narednog utorka vide  iz jankovićevog  bogatog slikarskog opusa   vide 40 pejzaža, panorama, aktova, portreta i drugih motiva koji su tokom  proteklih 40 godina inspirisale ovog borskog umetnika.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2v9636″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *