U Bučju održan 16.Sabor vlaških pesama i igara

BUČJE,BOR-Na 16.Saboru vlaških pesama i igara u Bučju, kod Bora, učestvovalo je šest kulturno umetničkih društava iz Timočkog regiona i Vojvodine. Iako je broj učesnika nešto manji u odnosu na prethodne, više od 150 amatera pokazalo je da prepoznaju važnost tradicionalne muzike kao deo nacionalnog identiteta.

Dokle god postoje ovakvi sabori, na kojima učestvuje veliki broj mladih, tradicionalna muzika neće biti zaboravljena, ima budućnost i perspektivu.

Ja bi vas zamolio da se tradicija, kultura ljudi koji žive ovde sačuva i ne samo narednih decenija nego vekova. Jedini način su upravo ovakvi sabori, rekao je Aleksanadar Milikić, gradonačelnik Bora

Grad Bor će u narednom periodu izdvajati više para za kulturu, ali i za rad kulturno umetničkih društava„, rekao je Nikola Marić,pomoćnik gradonačelnika Bora.

Epidemija korona virusa je i u kulturi ostavila trag. S obzirom na novi talas, broj učesnika na 18.saboru Vlaških pesama i igara je bio manji, ističu organizatori.

Na tradicionalnoj manifestaciji u Bučju organizovano je takmičenje u motanju prediva, a Dragana Milošević iz Bučja je proglašena za najlepšu učesnicu Sabora.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.