U jedinicama civilne zaštite vojni obveznici

BOR – Republička skupština usvojila je Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama čije je težište preventiva. On će zameniti postojeći o vanrednim situacijama, a biće kompletiran kad se u roku od devet meseci donesu i podzakonski akti koji iz njega proističu.

Zakon omogućava stvaranje što boljih uslova za razvoj sistema zaštite i spasavanja. Novine su jačanje uloga poverenika, zatim  jedinica civilne zaštite opšte namene koje su do sada bile formirane u lokalnoj samoupravi po principu dobrovoljnosti, što se pokazalo kao loše rešenje. Novim zakonom je predviđeno da se formiraju po principu obaveze. U te jedinice će se raspoređivati vojni obveznici koji će preko Ministarstva odbrane dobijati raspored  i služiti vojnu obavezu u rezervnom sastavu u sklopu jedinica civilne zaštite. Novina je što poverenici dobijaju status pripadnika civilne zaštite, pa iz toga proističu njihove obaveze, prava i dužnosti“, rekla je zamenik načelnika Nacionalnog trening centra Ministarstva unutrašnih poslova Slađana Milojković.

Vanredne situacije u svetu, pa i na ovim prostorima su sve učestalije.  Klimatske promene uzorkuju poplave, velike snegove, šumske požare, pa je  neminovno razvijati sistem zaštite kao i vratiti značaj civilne zaštite. Jedino novim zakonskim rešenjima moguće je izgraditi bolji i kvalitetniji sistem zaštite i spašavanja, koji je takođe vremenom urušen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *