U Negotinu obeležena godišnjica rođenja Stevana Mokranjca

NEGOTIN – Programi proslave 9. januara, dana rođenja kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca  (1856-1914), počeli su okupljanjem gostiju u Kompleksu rodne kuće srpskog muzičkog velikana, tradicionalnim posluženjem i dobrodošlicom domaćina i organizatora iz Doma kulture  „Stevan  Mokranjac“. U smiraj devete januarske večeri, zajedno sa sveštenicima arhijerejskog namesništva negotinskog i monasima Manastira Bukovo u rodnu kuću Stevana Mokranjca stigao je i Vladika timočki Ilarion, koji je ove godine, uz molitvene želje povodom Božića i prve slave u novoj godini, Svetog Stefana, prelomio slavski kolač. Već treću godinu zaredom u okviru proslave dana rođenja Stevana Mokranjca, Dom kulture slavi Stevanjdan, kao svoju slavu i time potvrđuje da se u Negotinu ne zaboravljaju najvažniji momenti iz života srpskog kompozitora, velikog umetnika i evropskog stvaraoca.
Proslava 9. januara dana rođenja Stevana Mokranjca nastavljena je polaganjem cveća na spomenik srpskog muzičkog velikana. To su učinile brojne delegacije ustanova koje nose Mokranjčevo ime, predstavnici lokalne samouprave, MZ Mokranje i Programske komisije Festivala Mokranjčevi dani.

„Ova godina je posebno značajna za srpsku kulturu, jer smo upravo sa proslavom 159 godina od rođenja Stevana Mokranjca, zakoračili u veliki jubilej, pet decenija opstajanja Mokranjčevih dana, jednog od najstarijih i najuglednijih, naših festivala. Za ovogodišnju festivalsku sezonu, u septembru ove godine, pripreme su već počele i iskreno verujemo da će Festival u jubilarnoj godini za srpsku kulturu, a posebno grad Negotin, po svojim programskim sadržajima biti na nivou godišnjice koja donosi obavezu i odgovornost“, navodi profesor dr Branka Radović, dugogodišnji selektor Festivala Mokranjčevi dani.

Obeležavanjem 159. godišnjice rođenja Stevana Mokranjca, u opštini Negotin, počele su pripreme za veliki ovogodišnji jubilej.

„I ova godina proteći će u znaku Mokranjca, koja će, uz naše zajedničko zalaganje, biti obeležena 50. jubilarnim praznikom muzike u septembru. Najznačajniji srpski kompozitor sa ovih prostora, svojim stvaralaštvom, predanošću i zalaganjem ispunio je misiju koju je smatrao neophodnom za svoj narod. Naša je dužnost da mu se na dostojanstven način odužimo. Zajedno Negotin i Srbija poštujući Mokranjčevo delo i Mokranjčev festival. Zadatak lokalne samouprave, organizatora manifestacije, Doma kulture i građana opštine Negotin, u kojoj je na današnji dan rođen naš Stevan Mokranjac, da najveći događaj u Negotinu,  bude nezaboravan za sve goste festivala i našeg grada. Velika je to odgovornost ali i zadovoljstvo. Potrudićemo se svim snagama da ovaj zadatak uspešno obavimo”
, rekao je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin.

U Mokranjčevoj rodnoj kući, u okviru programa proslave godišnjice Mokranjčevog rođenja promovisan je 16. broj časopisa za kulturu „Mokranjac“, koji predstavlja osvrt na prošlogodišnju muzičku sezonu, kada je obeležena i stogodišnjica smrti Stevana Mokranjca. Praznik,  koji Negotinci i kulturna javnost decenijama već slave  na dan rođenja Stevana Mokranjca i njegov imendan upotpunjen je koncertom koji su priredili mladi umetnici, studenti  Fakulteta  muzičke umetnosti na odseku violine,  Milica Žugić i Ljubomir Trojanović, izvodeći dela domaćih i stranih kompozitora.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ecsgc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *