Ulaganje u poljoprivredu – ulaganje u razvoj

0
BOR – Predavanje na temu „Gajenje aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja u komercijane svrhe“ članovi Udruženja za lekovito bilje „Dubašnica“ organizovali su u Boru kako bi unapredili ovu oblast i povećali potencijalnu zaradu od gajenja i sakupjanja bilja. Predavači su bili članovi Udruženja za lekovito bilje „Jovan Tucakov“ iz Sokobanje, a organizatori su ovom prilikom istakli važnost poljoprivrede i značaj finansijskih sredstava koje je lokalna samouprava u Boru budžetom predvidela za razvoj ove oblasti.
Gajenje lekovitog i začinskog bilja, uz znanje i rad, može biti i unosan posao – istaknuto je na predavanju. Timočka Krajna bogata je lekovitim biljem koje raste u nezagađenoj sredini van grada, a od 700 vrsta koje se u ovom kraju mogu naći, koristi se tek polovina.
Na području borske opštine postoje oni koji su zainteresovani za sakupljanje lekovitog bilja, međutim retki su oni koji se time i plantažno bave, iako gajenje i sakupljanje može biti unosan posao.Osnovni cilj Udruženja za lekovito bilje „Dubašnica“ u Boru jeste organizovano sakupljanje i plantažni uzgoj lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u opštini Bor radi zajedničkog nastupa na tržištu.
 
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ef6nm“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *