NEGOTIN- Na tradicionalnom natpevavanju horova na 56. Mokranjčevim danima u Negotinu, u konkurenciji još tri , pobedio je Novosadski kamerni hor, pod dirigentskom palicom Božidara Crnjanjskog. Natpevavanju horova  uz zvuke „Šeste Mokranjčeve rukoveti“ prethodilo je tradicionalno svečano otvaranje ovog festivala koji je posvećen velikanu srpske horske, duhovne i svetovne muzike, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Čast da bude besednik ovogodišnjeg festivala pripala je kompozitoru Aleksandri Vrebalov.

Mokranjac je srpsku muziku učinio dostojnim članom velike svetske  muzičke porodice. postavio čvrste temelje nauci, muzikoligiji i pokazao kako se živi časno i predano, rekla je  selektor Sonja Marinković,koja je otvorila festival.

„Njegovi Negotinci i  i ceo muzički svet naredne dane proglašavaju danima muzičkih svečanosti u kojima ćemo pokazati  ko smo i šta je nastalo iz semena koje je Mokranjac davno posejao“, dodala je Sonja Marinković, selektor Festivala.

Kao prateći program prve festivalske večeri u Domu kulture otvorena je izložba Aleksandra Cvetkovića „Alegorije na grčke mitove“. Festival traje do 15.septembra, a večeras je u Domu kulture na repertoaru mjuzikl Brodvejske vragolije, reditelja Nebojše Bradića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *