U novoj godini rođene tri bebe u Boru

BOR-U porodilištu borske Opšte bolnice  prvih dana 2018.godine rođene su tri bebe, dva dečaka i devojčica. Prvi dečak došao je na svet drugog januara u dva sata noću.

Drugog dana nove godine sam se porodila i ovo mi je četvrto dete. Dobro se osećam, kaže Suada Ahmeti.

Beba i majka su dobro podnele porođaj,a trećeg januara su se porodile još dve naše sugrađanke, a četvrti porođaj očekujemo poslepodne“, rekao je dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru

Porodila sam se pre dva sata i još se oporavljam. Dobro se osećam,a beba je teška četiri kilograma, priča sretna majka Milena Ćirić.

U borskom porodilištu u 2017.bilo je 424 porođaja, a godinu dana ranije 407.

U 2015.godini imali smo 430 porođaja, tako da održavamo broj porođaja oko 400, što je važno za nas i našu opštinu“, dodao je dr Golubović.
Ako  se po jutru dan poznaje, u borskom porodilištu u 2018.godini očekuje se dalji  trend povećanja broja novorođene dece.

U novu godinu smo ušli sa tri bebe,što nam je ulepšalo ovo praznično raspoloženje. Bitno je da  je Opština Bor za prvorođeno dete izdvojila 47.500 dinara,što je u visini prosečne neto zarade u republiici. Takođe, ostvaruje sve što je planirano odlukama Skupštine opštine Bor o zaštiti porodice i o finansijskim sredstvima koja se izdvajaju za prvo, drugo, treće i četvrto dete“, rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Na dalji rast broja novorođenčadi, svakako, će uticati i nove mere lokalne samouprave.

Populacioni fond je dao neke rezultate, pre svega u zaustavljanju tendencije pada broja novorođene dece, a sada taj broj polako raste. Ove mere finansijske pomoći koje smo uveli 2017.daće rezultate tokom narednih godina“, istakao je Dobrica Đurić, član Opštinskog veća u Boru

Novim merama Opštine Bor materijalna sredstva za novorođene bebe od prošle godine su značajno povećana. Za prvo dete dete majke dobijaju jednokratnu pomoć od  25.000, drugo 40.000 , treće i četvrto po 70.000 dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.