Više para u aktivne mere zapošljavanja u Boru

BOR – Programom Aktivnih mera Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je realizovan putem javnih konkursa u 2017. godini, ukupno je obuhvaćeno, na području Filijale 666 nezaposlenih, od toga u opštini Bor 372. Od tri mere koje su primenjivane, najpopularniji su bili javni radovi.

Najveći broj ljudi je angažovan na javnim radovima, u Filijali 288, samo u Boru 193. Putem aktivne mere samozapošljavanja podržano je 116 budućih preduzetnika, u Boru 56, i kod novog zapošljavanja odnosno mere subvencije poslodavcima  za zapošljavanje lica ukupno je bilo 80 subvencija, a u Boru je 43 radno angažovano na taj način. Najpopularnija mera su bili javni radovi„, kaže Sonja Stanković direktor Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Boru.

Pošto  je opština Bor lokalnim planom za 2018. godinu već predvidela 30 miliona dinara za aktivne mere, to znači da postoje šanse da se tokom godine skoro dva i po puta više osoba uključi u ovaj vid radnog angažovanja.

U 2017. godini za aktivne mere zapošljavanja utrošeno je 13 miliona dinara, koliko je Opština Bor i predvidela  lokalnim planom, a na tu sumu iz budžeta Republike Srbije dodeljeno  je još 9 miliona dinara, tako da je ukupno 22 miliona dinara plasirano u aktivne mere. Visina sredstava koja dodeljuje resorno ministarstvao zavise od stepena razvijenosti opštine, ove godine je to bilo oko 45 odsto od sredstava koja su izdvojena iz lokalnog budžeta„, kaže Sonja Stanković.

Za 2018. još uvek nema preciznih instrukcija, ali je izvesno da neće biti manje novca iz državne kase nego u prethodnoj godini, kažu u Nacionalne službi zapošljavanja u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.