U novoj topioničkoj peći temperatura raste

0
BOR – Pirometalurški pogoni i nova fleš smelting peć u Rudarsko topioničarskom basenu Bor približavaju se dostizanju radne temperature za početak proizvodnje, koji je planiran za 28. mart. Za petnaest dana, od kako je zvanično potpaljena, fleš peć je dostigla temperaturu veću od sedam stotina stepeni, i do kraja naredne nedelje biće spremna za rad i livenje prve anode kažu u RTB-u Bor. 

„Fleš peć je u fazi zagrevanja, danas smo kompletne gasove koji se razvijaju u ovom procesu pustili kroz gasni trakt, što znači da gasovi prolaze kroz kotao utilizator i elektrostatički filter i ta oprema se zagreva pre starta. Temperatura u peći je između 700 i 800 stepeni, devet gorionika na mazut rade, a časovna potrošnja mazuta je oko dve tone na sat. Pripreme su intenzivne kaoko bi krajem sledeće nedelje, tačnije 28. marta mogli da počnemo šaržiranje peći.“
– kaže Dragan Marinković, direktor projekta nove topionice.

I prateći pogoni su u praktično spremni. Zagrevanjem vode u posebnom kotlu nove topionice u novoj energani biće proizveden veliki deo električne energije potrebne za rad novih pogona.

„Nova energana je takođe u završnoj fazi, rade se ispitivanja i testiranje, puštanje opreme u rad i tople probe. Iz ovog pogona smo već obezbedile napajanje novog kotla napojnom vodom, radi i postrojenje za hemijsku pripremu vode. Kada budemo stabilizovali proizvodnju u fleš peći i proizvodnju pare iz kotla utilizatora, u aprilu, očekujemo da počne da radi i turbinski generator i da počnemo da proizvodimo oko jedan i po megavat električne energije.“ – naglašava Marinković.

U novoj Fabrici sumporne kiseline u toku su poslednje provere pogona pred puštanje u rad, kako bi i ovaj deo pirometalurških postrojenja bio spreman da krajem sledeće nedelje prihvati i preradi sve gasove iz nove topionice.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2k6v8q“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *