U projekat „Čitalići“ uključeni i borski osnovci

0

BOR-Osnovna škola „Dušan Radović“ u Boru jedna je od 90 iz Srbije,Republike Srpske i dijaspore, koja se uključila se u projekat Čitalići. Cilj projekta, koga  je kreirala grupa nastavnika i bibliotekara iz Aleksinca, je da se kod dece razvije veština čitanja i razumevanja pročitanog. Ono što je zajedničko je borba za funkcionalnu pismenost dece, a jedino pravilo između njih je saradnja. Borski osnovci su veoma zainteresovani za ovaj projekat koji se sastoji iz više kategorija. Osvajali su brojne  nagrade, a najznačajnija je plasman za republičko takmičenje, iz oblasti čitalići klikeraši koju je osvojila Lenka Milutinović učenica drugog razreda.

Najinteresantnije mi je što ne moramo da znamo odgovore na pamet, nego iz pročitanog izvlačimo zaključak“, rekla je ova izuzetno nadarena devojčica.

Deca učestvuju u izradi čitalačkih dnevnika. Zovu se kreativci i oni to rade tokom cele godine. Imaju obavezan zadatak da  sakupljaju stare reči,jer je tema „Dva veka Vukovog Rječnika“. Drugi zadatak im je da pročitaju što više knjiga“, rekla je školski bibliotekar Natalija Đurić.

Postoje još neke kategorije u Čitalićima, između ostalih, i Fejsbuk turnir-izađi mi na crtu u kojoj deca diskutuju o pročitanim knjigama i glasaju za najbolju. Završna republička  smotra čitalaštva biće održana u Aleksincu u maju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *