U Rudniku Čukaru Peki u primeni mere zaštite na radu u letnjim uslovima

0

Tokom vrelih letnjih dana, radnici u različitim sektorima industrije, posebno gde radnici rade na otvorenom, primenjuju različite mere kako bi se zaštitili od ekstremne temperature. Prvog dana leta ekipa Regionalne TV Bor posetila je borski rudnik bakra i zlata „Čukaru Peki“. Zabeležili smo da je tu primena mera zaštite od vrućine već počela.

SRBIJA ZIĐIN MAJNING, BOR – Zaštita zdravlja i bezbednost zaposlenih su, između ostalog prioriteti poslovanja rudarske kompanije Srbija Ziđin Majning. Tokom letnje sezone, primenjuju se preventivno-organizacione mere koje omogućavaju bezbedan rad, posebno radnika na otvorenom koji su direktno izloženi suncu. Organizuju se i obuke zaposlenih kako bi im se skrenula pažnja na neophodnost poštovanja pravila ponašanja i rada tokom visoke temperature i posledica koje može izazvati njihovo nepoštovanje.

Darko Nestorović, koordinator za zaštitu životne sredine ističe da se posebna pažnja posvećuje aklimatizaciji radnika na visoku temperaturu.

Preporučuje se obavljanje težih poslova u ranim jutarnjim satima i njihov završetak do 11 časova, kako bi se izbeglo izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Kompanija je obezbedila hladne napitke, voće i letnju zaštitnu opremu kako bi se radnicima omogućio bezbedan i produktivan rad tokom letnjih meseci“ dodaje Nestorović.

U Jami rudnika najvažnija je ventilacija hodnika bilo da je leto ili zima. U toku letnje sezone u primeni su organizacioniono-tehničke mere zaštite na radu koje u suštini podrazumevaju češće pauze i konzumiranje dovoljno tečnosti, kao i voća, napominju nadležni.

Nenad Pandurović, inženjer za bezbednost u rudarskom sektoru u rudniku Čukaru Peki, naglašava važnost poštovanja mera zaštite i ističe da je bezbednost u rudniku najvažnija.

Češće pauze i boravak u prostorijama za odmor u okviru pogona Flotacije, tokom visoke temperature su osnovne mere zaštite na radu u delu proizvodnje gde većina zaposlenih radi u zatvorenom prostoru.

Osim redovnih pauza u klimatizovanim prostorijama, radnicima su obezbeđeni voće i hladni napici. Proces rada za sada normalno funkcioniše i za sada nije bilo problema usled visokih temperatura. Trudimo se i da prostorije i pogon redovno provetravamo” kaže Ana Milovanović Brkić pomoćnik menadžera u pogonu Flotacije borskog rudnika Čukaru Peki.

Složeni proizvodno-radni proces u Rudniku Čukaru Peki i zavidan broj zaposlenih raspoređenih u različitm sektorima i pogonima zahteva strogo poštovanje propisa i pravila zaštite na radu i bezbednosti, pa i u slučaju ekstremno visoke temperature. Ovog leta, prema najvama prognostičara one tek slede.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *