U Slatini obeležena hramovna slava i seoska zavetina Velika Gospojina

0

BOR,SLATINA- U Slatini,kod Bora, obeležena je hramovna slava i seoska zavetina Velika Gospojina. Tokom jutra u hramu Uspenija Presvete Bogorodice služena je sveta arhijerejska liturgija, uz svečanu litiju, odnosno ophodnju oko hrama i rezanje slavskog kolača.

„Praznik Veliku Gospojinu obeležavamo od kada je sagrađen ovaj hram.Radujemo se što se okupio veliki broj vernika, posebno mladih koji su čuvari naše tradicije, rekao je Vojkan Pavlović, predsednik Saveta MZ „Slatina“.

U okviru obeležavanja seoske zavetine, Pčelarsko društvo iz Slatine organizovalo je predavanje i devetu izložbu opreme i proizvoda od pčela.

„Mi proizvodimo kompletnu opremu za pčelare,ali na žalost sve je poskupelo“, ističe Rajica Zdravković, proizvođač opreme iz Rače kragujevačke.

„Drago nam je što se okupilo desetak izlagača.Veliki broj je i posetilaca koji kupuju opremu, ali znatno manje, jer je sve skuplj„, dodao je Nebojša Buzejić,predsednik Pčelarskog društva u Slatini.

Organizaciju predavanja u oblasti pčelarstva, izložbu opreme, putovanje pčelara u  Novi Sad i 29. Sabor igre u Slatini finansirala je kompanija Ziđin Majning Bor, koja je za te namene izdvojila više od 900 hiljada dinara. Sabor u Slatini održava se večeras.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *