U Srbiji nema vakcine protiv meningitisa

BOR – Antimeningokoknu vakcinu Epidemiološka služba Doma zdravlja u Boru do nedavno je prema potrebama nabavljala u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Ova vakcina protiv meningitisa ne proizvodi se u Srbiji već je nadležne ustanove uvoze iz inostranstva, međutim trenutno je nema nigde što je uznemirilo i pacijente kojima je ona prepisana. Ovakvih slučajeva ima i u Boru, pa su se zabrinuti pacienti obratili i Televiziji Bor koja je u Epidemiološkoj službi saznala da razloga za paniku nema.

„Ovu vakcinu potrebno je da prime pacijenti po strogim indikacijama i u skladu sa pravilnicima, bilo pre intervencije ili posle. Nisu životno ugroženi ako se vakcina ne nađe i ne primi u određenom roku, a to je dve do tri nedelje pre intervencije. U tom slučaju pacijent je može primiti i kasnije, kada se vakcina nabavi. Vakcina se prima u slučaju odstranjivanja slezine zbog traume ili bolesti, kao i u slučajevima izrazito smanjenog imuniteta. U poslednje vreme došlo je do nestašice ove vakcije, ali zaista ne znam razlog. Trenutno je nemaju ni Batut ni Torlak, pa ni mi nismo u mogućnosti da je dobijemo“ – kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru.

Ako se pacijenti sami postaraju za uvoz antimeningokokne vakcine, lekari apeluju da je neophodan oprez prilikom transporta.

„Vakcinu je najbolje transportovati u ručnom frižideru ili termos boci ukoliko je taj period transporta kraći. Nikako je ne treba smrzavati ni stavljati na led, potrebno je samo da se zaštiti od grejanja i spoljašnje sredine i tu zaista jesu najpogoniji ručni frižideri i termos boce“ – upozorila je dr Javorka Stankulić.

Antimeningokokna vakcina od 2005. godine uvedena je u obaveznu vakcinaciju u slučajevima određenih kliničkih indikacija kod odraslih osoba i dece starije od dve godine. Kod dece mlađe od 18 meseci ove vakcine izazivaju slab imunološki odgovor.

U Srbiji nema vakcine protiv meningitisa , 5. oktobar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *