U Srbiji skoro tri miliona zaposlenih

U četvrtom kvartalu prošle godine u Srbiji je bilo blizu tri miliona zaposlenih i 314 hiljada nezaposlenih lica, navodi se u rezultatima ankete o radnoj snazi koju je objavio Republički zavod za statistiku. Stopa zaposlenosti u tom periodu bila je 49,7 procenata, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 9,7 odsto.

Poredeći podatke za ovaj kvartal sa situacijom godinu dana ranije, Republički zavod za statistiku je konstatovao da je međugodišnji rast broja zaposlenih bio 121 hiljadu, a da je nezaposlenost smanjena za 102  hiljade ljudi.

„Rast broja zaposlenih dominantniji je kod lica starijih od 45 godina, kao i kod lica sa srednjim stepenom obrazovanja“, navodi se u saopštenju i dodaje da je najveći rast zaposlenosti bio u Prerađivačkoj industriji i u sektoru Građevinarstvo.

Gledajući međukvartalno, broj zaposlenih žena uvećan je za 13  hiljada, dok je broj zaposlenih muškaraca manji za 13,6 hiljada.

Najveći međukvartalni rast zabeležen je u sektoru Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, a najveće smanjenje zaposlenosti pretrpela je poljoprivreda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *