U susret Danu borbe protiv dijabetesa

MAJDANPEK – U susret 14. novembru, Svetskom danu borbe protiv dijabetesa, Udruženje „Plavi krug“ organizovalo je u Majdanpeku predavanje, na kojem je o ovoj bolesti  i najčešćim greškama koje se čine govorio doktor Miodrag Đorđević, specijalista interne medicine, inače, predsednik zaječarskog „Plavog kruga“.

Prema njegovim rečima, dijabetes nije samo zdravstveni problem pojedinca, već cele porodice i kompletnog društva. Prema podacima, u Srbiji je svaka sedma osoba registrovana kao dijabetičar, ali se smatra da je taj broj mnogo veći.

Upravo zato provera nivoa šećera u krvi trebalo bi da se radi najmanje jednom godišnje“, kaže doktor Miodrag Đorđević, „s obzirom na to da se bolest otkriva vrlo lako, sa dva uzastopna merenja, u toku dva dana. Tačno se zna kolike bi vrednosti šećera u krvi trebalo da budu pre i posle jela i to je jasan indikator da li je neka osoba već obolela, ili je na putu da oboli od dijabetesa“, dodaje doktor Đorđević.

Jezikom brojki to praktično znači da bi nivo glikemije pre obroka trebalo da bude do 5 ili 6, do 7 se smatra preddijabetesom, a preko 7 dijabetesom. S druge strane, posle jela dozvoljena granica nivoa šećera u krvi je do 7 ili 8, preko te vrednosti, tačnije do 11, predstavlja preddijabetsko stanje, a sve iznad 11 tretira se kao dijabetes.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *