U toku „Evropska nedelja imunizacije“

0

BOR- Na području Timočkog regiona, osim imunizacije protiv malih boginja, rubeole i zaušaka, preostalim obaveznim vakcinama obuhvaćeno je  oko 95 odsto dece, što obezbeđuje kolektivni imunitet. Poslednjih godina smanjuje se, međutim, broj dece koja primaju MMR vakcinu, ali procenat još uvek nije zabrinjavajući, rečeno je povodom 12. Evropske nedelje imunizacije, u čije se obeležavanje uključio i Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru.

„Još uvek je dovoljan broj savesnih roditelja koji čine dobro svojoj deci, jer ih i dalje vakcinišu. Mi se trudimo da i one druge roditelje privolimo da vakcinišu  decu, tako da su procenti zadovoljavajući, a nadamo se da će biti još bolji“, rekao je dr. Predrag Marušić, međuokružni kordinator za imunizaciju Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Broj vakcinisane dece pre svega protiv malih boginja se smanjuje  uglavnom zbog bojazni roditelja od eventualnih posledica imunizacije.

„Potpunim neistinama neki pokušavaju da optuže vakcinu da nanosi štetu. Utrošeno je na žalost puno para da se to dokaže, ali to niko nije uspeo“, dodao je Predrag Marušić.

Prema statističkim podacima u zemljama koje su pomerile vakcinaciju nije smanjen broj autistične dece, a slična je situacija i u državama koje su na nekoliko godina prekinule vakcinaciju. Kod njih se beleži čak uzlazni trend dijagnostikovanja tih slučajeva.

U toku „Evropska nedelja imunizacije“, 20. april 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *