UPPR RTB-a Bor: Izmirenje obaveza prema poveriocima i prelazak u jedinstveno preduzeće

BOR – Zbog nagomilanih dugovanja, koja Rudarsko topioničarski basen Bor opterećuju još od 1960. godine, čija je ukupna vrednost oko 700 miliona evra, 2004. kombinat bakra ušao je u postupak restrukturiranje. U njima su još uvek potraživanja za staru topionicu RTB-a Bor, hidroelektarnu Đerdap i druge objekte koji su građeni u drugoj polovini prošlog veka.
kako bi se omogućio izlazak iz restrukturiranja i rešio pravni status kompanije, RTB Bor je u zakonskom roku nadležnim državnim organima predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća, odnosno UPPR.
„Taj dug, iako je u trenutku nastanka sigurno imao svoje opravdanje, bio je očigledno preveliki balast za proizvodnju koja je tada u kombinatu bakra ostvarivana. Proces restrukturiranja koji je uveden 2004. godine omogućio je RTB-u zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana. S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti, a ujedno da se reši i pravni status kompanije. RTB Bor je, zato, poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, nadležnim organima u zakonskom roku predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća, dokument koji, ukoliko bude usvojen, RTB-u Bor omogućava izlazak iz restrukturiranja. Jer, UPPR je ne samo prilika da se namire poverioci i reše višedecenijski dugovi, već i da RTB Bor nastavi da radi i da postane jedna od vodećih kompanija u Srbiji. UPPR-om je predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države. RTB Bor će postati državno preduzeće uz potpuno opravdanje jer mu je osnovna delatnost eksploatacija mineralnog bogatstva“ – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.
„Privrednom sudu u Zaječaru i dvema državnim komisijama predata su 31. marta četiri UPPR-a, za svako preduzeće u okviru RTB Bor Grupe posebno. U okviru Zakona o stečaju reorganizacija to je posebna oblast i po tim propisima su dokumenti i rađeni. U isto vreme prati nas i Agencija za privatizaciju, njoj su takođe dostavljena sva četiri UPPR-a, sa svim prilozima koji prate ove dokumente, pošto i ona treba da se izjasni kao nadležni organ za preduzeća u restrukturiranju, odnosno za preduzeća koja posluju sa pretežno društvenim kapitalom. Suština je da ovim dokumentom treba da se urede svi istorijski i tekući odnosi sa poveriocima čija potraživanja postoje u evidencijama zavisnih preduzeća RTB-a Bor na dan 31.12.2014. i da sve poverioce, saglasno zakonskim propisima, prema vrsti obaveze i drugim kriterijumima, razvrstamo u tzv. klase poverilaca. U tom poslu pomagala nam je konsultantska kuća BDO tako da nijedan poverilac nije zaboravljen, svi su evidentirani. Najveći poverioci su Agencija za osiguranje depozita, gde se nalaze krediti Londonskog i Pariskog kluba poverilaca, banke u stečaju, Fond za razvoj i nekoliko komercijalnih poverilaca.“ – naglašava Mirjana Antić, zamenik generalnog direktor RTB-a Bor za ekonomska pitanja
To praktično znači da će iz prihoda koje kompanija ostvari u narednom periodu biti namireni poslovni partneri, dobavljači i stari poverioci i to na način koji su sami prihvatili u planu reorganizacije, dok će RTB Bor po izlasku iz restrukturiranje postati jedinstveno preduzeće, čiji će vlasnik biti država Srbija.
[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2mnhme“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.