Vredna oprema za Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i Drobeta inspektorat rumunske županije Mehedinci

0
BOR – Dve godine nakon što je pokrenut, na inicijativu rumunskog inspektorata, projekat „Zajedničko upravljanje vanrednim situacijama u pograničnim oblastima“ koji, u okviru programa IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije zajednički realizuju Borski upravni okrug, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i rumunska županija Mehedinci, dobio je konačan epilog, a sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije bogatiji je za milion dvadeset hiljada evra vrednu opremu.
„Ako Vam kažem da ovakva oprema, koja sada treba da se dobije u okviru projekta prekogranične saradnje ne postoji na teritoriji republike Srbije, samim tim ni na teritoriji borskog okruga, onda možete da zamislite koliko su oprema i ovaj projekat značajni. Imati ovako kvalitetno i funkcionalno komandno – štabno vozilo, bespilotnu letilicu – kojom možete da izvršite izviđanje u određenim meteo uslovima, imati ostalu prateću opremu: čamce, ATV terenska vozila, naprtnjače, termovizijsku kameru, promenu sistema radio veze – zaista ovaj projekat vredi možda nekih minornih milion dvadeset hiljada evra za republiku Srbiju, ali realno on vredi mnogo, mnogo više“ – kaže Dragan Dončevski, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno- spasilačke jedinice u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije i menadžer projekta.
U inspektoratu za vanredne situacije županije Mehedinci ističu da su zadovoljni tokom i realizacijom projekta, obezbeđenom opremom, ali i uspostavljenom saradnjom dveju zemalja u ovoj oblasti.
„Hteo bih da kažem da smo kroz ovaj projekat, pored opreme koju smo dobili, razmenili iskustva između dve zemlje, što je možda značajnije i od same opreme. Zbog svega toga, mi smo obećali da ćemo biti partneri srbima u svakom projektu koji budu inicirali“ – istakao je Dragomir Forentin, zamenik načelnika u Inspektoratu za vanredne situacije županije Mehedinci.
Saradnja Srbije i Rumunije u ovoj oblasti bila je neophodna, pre svega zbog zaštite infrastrukturnih objekata značajnih za obe zemlje, a koji se poput Hidroelektrane Đerdap, Nacionalnog parka Đerdap i ekosistema Dunav nalaze u pograničnoj zoni. Radi bolje bezbednosti imovine i stanovnika Borskog okruga, vatrogasnoj jedinici u Boru za nekoliko dana biće dopremljeno vredno komandno vozilo, prvo ove vrste u Srbiji dobijeno u okviru projekta.
„Ono što je značajno, što je sam cilj ovog projekta jeste, što će se stepen tehničke opremljenosti naših specvijalizovanih jedinica Sektora za vanredne situacije podići na jedan viši nivo, sa jedne strane, a sa druge strane će se i nivo bezbednosti i nivo zaštite stanovnika ne samo sa teritorije borskog upravnog okruga, već cele Srbije, kao i sa teritorije županije Mehedinci podići na takođe, viši nivo“ – istakao je načelnik Borskog upravnog okruga Miroslav Knežević.
Projekat je pokrenut u cilju jačanja saradnje nadležnih organa pograničnog regiona kroz dvosmernu razmenu informacija o vanrednim situacijama, kao i povećanja kapaciteta za praćenje i reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa putem organizovanih zajedničkih radionica, vežbi i obuka sa obe strane granice. Ukupna vrednost projekta iznosi dva miliona tri stotine hiljada evra, a finansiran je iz IPA fondova Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *