Uređenje jezera pored Lazareve pećine u Zlotu

BOR – Radnici borskog preduzeća „S-inženjering“ počeli su,  čišćenje mulja i sanaciju jezera ispred Lazareve pećine u Zlotu. Ovo preduzeć dalo je najbolju ponudu na javnom tenderu koji je Gradska uprava Bor raspisala sredinom avgusta.

Vrednost radova je nešto više od četiri i po miliona dinara, a predviđeno je da uklanjanje mulja, sanacija ustave i izrada kamenih nasipa bude završeno do sredine oktobra. Projekat se finansira iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Bora, uz saglasnost Srbija šuma i nadležnog ministarstva.

Njime se završava investicioni ciklus u okolinu Lazareve pećine za ovu godinu, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, a cilj je poboljšanje turističke ponude ovog kraja. Naredne godine bi trebalo da bude započeto i unutrašnje uređenje Lazareve pećine, odnosno projektovanje i probijanje tunela koji bi omogućili posetiocima ulaz u prostorije pećine do kojih sada mogu da stignu samo speleolozi.   

Lazareva pećina je najduža pećina u Srbiji sa više od 14 kilometara istraženih hodnika, od kojih je tek nešto više od kilometra dostupno posetiocima. Otvaranje prolaza ka novim prostorijama svakako će obilazak ove pećine učiniti mnogo atraktivnijim. Prema preliminarnim procenama za ove radove biće potrebo od osam do deset miliona dinara.

Uređenje jezera pored Lazareve pećine u Zlotu, 20.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *