Uskoro Stručni savet Nacionalnih parkova u Srbiji

0

BOR, SRBIJA – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine formiraće Stručni savet Nacionalnih parkova kako bi ova prirodna bogatstva Srbije bila sačuvana, ali i kao bi zaštita životne sredine na područjima nacinalnih parkova bila unapređena. Čuvanjem prirodnih bogatstava kojima Srbija raspolaže može se doprineti i razvoju domaćeg turizma, a time bi bio potpomognut i ekonomski razvoj zemlje. Stručni savet biće stručno i konsultativno telo koje prati i analizira programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa, imaće pet članova, koji se imenuju na pet godina.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, najavila je i osnivanje Saveta korisnika Nacionalnih parkova, kako bi se obezbedio  interes lokalnog stanovništva i korisnika. Ovaj Savet bio bi formiran od predstavnika lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka ili u zaštitnoj zoni, a u rad se mogu uključivati i drugi članovi nosioci prava korišćenja i eksperti sa savetodavnim glasom. U planu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine jeste i Zakon o nacionalnim parkovima.

Lista zaštićenih prirodnih dobara Srbije uključuje pet Nacionalnih Parkova – Đerdap, Kopaonik, Taru, Frušku goru i Šar planinu, kao i deset Parkova prirode, 14 predela izuzetnih odlika, 72 prirodna rezervata, specijalne rezervate prirode i skoro 300 spomenika prirode.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2znwho“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *