Uskoro u Zaječaru laboratorija za PCR testiranje za potrebe žitelja Istočne Srbije

0

BOR-Borski i zaječarski okrug će za mesec do dva dobiti laboratoriju za Pi Si Ar  testiranje na Kovid 19 i ostale viruse, koja će biti smeštena u Zavodu za javno zdravlje Timok  u Zaječaru. Na taj način biće unapređena dijagnostika, ubrzano testiranje i sprečavanje širenja kovid infekcije. Nakon potpisivanja ugovora,  Grad Bor je doneo odluku da pristupi i sprovede po novom zakonu nabavku neophodne opreme za potrebe stanovnika Istočne Srbije.

U narednom periodu će Grad Zaječar sprovesti kompletan postupak i mislim da ćemo najkasnije do mesec i po dana uspeti da opremimo Institut za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, koja će sigurno ubrzati i olakšati, pre svega rad medicinskog osoblja epidemiološke Službe Grada Bora, Doma zdravlja i Bolnice. Samim tim biće smanjeno vreme čekanja rezultate testiranja“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Osim raspisivanja javne nabavke za kupovinu savremene opreme i  aparata, predstoji još i ospobljavanje kadrova Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru. Vrednost opreme za Pi Si Ar testiranje je stotinu hiljada eura, a projekat će finansirati gradovi i opštine u Istočnoj Srbiji u skladu sa brojem stanovnika. Najviše finansijskih sredstava izdvajaju Zaječar i Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *