Uspeh uz puno rada i odricanja

BOR – Cela porodica  Milovana Aritonovića iz Oštrelja kod Bora više decenija se bavi  stočarstvom.  Za samo dve godine oni su uspeli da dupliraju broj mlečnih krava i sada imaju više od 20. Zbog toga su odlučili da uz postojeći  sagrade nov savremeni objekat.

„Uzeli smo kredit od zaječarskog Imleka od 10.000 eura koji moramo kroz mleko da vratimo u naredne tri godine“ – kaže Dalibor Aritonović.

Aritonovići kažu da od  stočarstva može solidno da se živi, ali je potrebno puno rada. Za uspeh i opstanak na tržištu je veoma bitan  kvalitet stočnog fonda, jer od toga zavisi količina i kvalitet mleka. Za sada oni  zaječarskom Imleku dnevno isporučuju  200 litara mleka ekstra kvaliteta koje dobijaju zahvaljujući dobroj ishrani.

„Najbitnije je da se ishrana ne menja i trudimo se da svakodnevno  bude na istim nivou“ – ističe Dalibor Aritonović.

„Idemo na to da naše junice ostavljamo, jer su kvalitetnije od uvoznih. Nije važno koliko grla imate u štali, već je bolje da manji broj daje više mleka“ – kaže Milovan Aritonović

Prostora na obe farme ima dovoljno za još desetak krava,a za proširenje pomalo ih obeshabruje nesigurnost na tržištu. Napunili bi oni oba objekta samo kad bi država dala garancije.

„Plan je bio da maksimalno popunimo postojeće kapacitete. Nama ne treba veća pomoć države već sigurnost da će sve što proizvedemo i prodamo“ – dodao je na kraju Milovan.

Porodica Aritonović ima 11 članova  i to je naše najveće bogatsvo,  kaže  Milovan. Osim sinova on  ima i petoro unučadi koji njegov život čine lepšim i srećnijim. Valjda će neko i od njih nastaviti tradiciju predaka, što je i najveća želja svakog poljoprivrednog proizvođača.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/KttheECDsPs“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *