Uspešna planinarska akcija „Božićni uspon na Rtanj“

Proteklog vikenda održana je 35. tradicionalna planinarska akcija Božićni uspon na Rtanj, koja svake godine privuče veliki broj aktivnih planinara, ali i drugih ljubitelja prirode i rekreacije, ove godine oko 1000 učesnika. Pred početak akcije, planinarima okupljenim kod motela „Balašević“ uputstva o kretanju i bezbednosti je dao Miroslav Žikić, predsednik Planinarskog društva“Dragan Radosavljević“ Zaječar, a aciju je svečano otvorio Dragoslav Gogić predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Božićni uspon na Rtanj je prva zvanična planinarska akcija u kalendaru Saveza planinara, zbog čega je veoma značajna i  tradicionalno jedna od najmasovnijih.

Mi smo kao organizatori veoma zadovoljni odzivom i posećenošću ovogodišnje akcije. Prema našoj evidenciji imamo 1001 učesnika sa teritorije cele Srbije, iz Republike Srpske i Crne Gore. Akcija se odvijala na dve staze, sa severne strane Rtnja zahtevnijom stazom dugom 11 kilometara, sa visinskom razlikom 1000 metara u usponu i 900 metara u silasku, i južnom stranom planine, stazom koja je manje zahtevna, dužine 12 kilometara sa visinskom razlikom 900 metara u usponu i silasku. O bezbednosti planinara brinuli su pripadnici Gorske službe spasavanja, a akcija je protekla bez povreda“, rekla je Milana Stanković iz Planinarskog društva „Dragan Radosavljević“ Zaječar.

Organizator 35. Božićnog uspona na Rtanj je Planinarsko smučarsko Društva“Dragan Radosavljević“ Zaječar, suorganizator Planinarski savez Srbije a pokrovitelj akcije grad Zaječar.

Božićni uspon na Rtanj, 15. januar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Vf3aoUKIH6Q

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *