Ustavni sud: Smanjenje penzija nije protivustavno

SRBIJA – Ustavni sud Srbije okončao je postupak ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i nakon analize osporenog Zakona sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, saopštio  da nema osnova za pokretanje postupka za utvrdivanje neustavnosti ovog Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima. Ovim Zakonom uvedene su hitne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, odnosno mogućnost redovne isplate penzija – stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Ustavni sud ocenio je kao značajno i to što najveći broj penzionera nije obuhvaćen propisanim merama, jer se one ne odnose na penzionere čija je visina utvrđene penzije do 25 hiljada dinara,  a kojih prema podacima kojima Sud raspolaže u Srbiji ima više od 750 hiljada. Imajući u vidu i to da najniža penzija, utvrđena u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, iznosi nešto više od 13 hiljada dinara (pri čemu je za tzv. poljoprivredne penzionere najniža penzija oko 10 hiljada), Ustavni sud je ocenio da je „zaštićenim“ iznosom od 25 hiljada, u realnim ekonomskim prilikama u kojima se društvo nalazi, spornim Zakonom obezbeđeno staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera, a što jeste Ustavni nalog.

Za penzije koje su obuhvaćene zakonskim merama, Ustavni sud smatra da su osnovane tvrdnje inicijatora da penzija koja je stečena u skladu sa zakonom predstavlja imovinu penzionera, ali ukazuje da iz Ustava ne proizlazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu. Ograničenje imovinskih prava, pod određenim uslovima, dozvoljeno je i prema našem Ustavu i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – navodi se u saopštenju.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37rewr“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *