Uštede i naplata potraživanja rešenje za Toplanu i Vodovod

BOR – U javnom sektoru u Boru najveća dugovanja imaju dva komunalna preduzeća, Toplana i Vodovod, čiji je ukupni dug dobavljačima za energente i električnu energiju gotovo milijardu i po dinara.

Prema rečima predsednika Opštine Bor Živorada Petrovića izlaz iz ovakve situacije nije ni brz ni jednostavan.

„Ne postoji čarobni štapić niti čarobna formula kojom bi sredili ovakvu situaciju. Jednostavno, ova preduzeća moraju da plaćaju račune za struju i tekuće i iz reprograma. Sa druge strane naplata potraživanja koja je ispod 90 odsto dovodi sve toplane, ne samo borsku u minus i postaju nelikvidne. Od 620 miliona dugovanja jedan deo jeste nenaplativ, ali kada bi uspelu da naplatimo i 50 odsto dugovanja, Toplana više ne bi bila u ovolikom problemu. Namirila bi se struja i ugalj. Dinamikom koju sada imamo, ugalj iz prošle sezone nećemo isplatiti do januara, a već stiže nova grejna sezona. Naravno, poslovanje mora biti krajnje štedljivo i racionalno. Ali i građani moraju da shvate da ako ne plate grejanje toplana ide u stečaj i likvidaciju. Za povećanje naplate značajan je i kvalitet usluga, jer sa dobrim grajanjem građani lakše plaćaju račune.“ – kaže  Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor

Cena vode je od prvog avgusta povećana za trećinu, a za sada se ne očekuje povećanje cene grejanja.

„Svi traže povećanje cene. Ja sam teška srca pristao na povećanje cene vode, a za sada smatram da neće biti povećanja cene grejanja, bez obzira što se to traži. Sadašnja cena je za toplane koje koriste ugalj dovoljna.“ – naglašava Petrović.

Iako je postojala ideja da se uštede ostvare i smanjenjem zarade zaposlenih na minimalni lični dohodak, od toga se odustalo. Prioriteti su smanjenje troškova, povećanje stepene naplate dugovanja i održavanje kvaliteta usluga. Ove mere trebalo bi da poboljšaju rezultate Toplane i Vodovoda i postepeno ih dovedu do  pozitivnog poslovanja.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x319lw2″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *