Novi požari u okolini Metovnice i Luke

BOR – Većina požara kojima je tokom jučerašnjeg dana bilo zahvaćeno oko pedeset hektara niskog rastinja je lokalizovana.

Vatrogasne jedinice intervenisale su u Banjskom polju, pored bazena, iznad Kluba RTB-a Bor, na Borskom jezeru i u Luki. Danas je buknuo i požar u blizini Metovnice na izuzetno nepristupačnom terenu, koji je zahvatio oko stotinu hektara niskog rastinja. Nema ugroženih objekata, a vatrogasne jedinice pokušavaju da lokalizuju požar.

Bez obzira na patrole koje redovno obilaze područja u kojima su požari ugašeni, postoji opasnost da se oni ponovo pojave jer je rastinje veoma suvo, a vatra se brzo širi.

U selu Luka, nakon što je lokalizovan požar koji je tokom vikenda zahvatio trideset hektara, izbila su još dva nova, jedan u podnožju Deli Jovana, a drugi na Lučkom polju. Vatra je zahvatila desetak hektara niskog rastinja. Zahvaljujući intervenciji vatrogasne jedinice koja je ostala na terenu i meštana, sprečeno je širenje vatre i požari su lokalizovani.

„Juče se u popodnevnim satima zapalilo nisko rastinje ispod Deli Jovana. Intervenisali smo, ali je ipak izgorelo oko deset hektara. Na sreću vatra nije zahvatila obližnju farmu. Slično je bilo i jutros, kada se na Lučkom polju zapalio pašnjak, ali smo za nekoliko sati uspeli da ugasimo vatru. Ja samo mogu da apelujem na stanovnike Luke i sve ostale građane da budu što oprezniji i da nikako ne pale vatru na otvorenom jer je sve suvo i lako se pali.“ – kaže Boban Žikić, predsednik Saveta mesne zajednice Luka

U Luci, na mestima gde su lokalizovani požari i dalje stalno patroliraju meštani i vatrogasne jedinice, kako bi u slučaju da buknu novi požari šro brže intervenisali i sprečili njihovo širenje.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x319lt8″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *