BOR – Jedan od ozbiljnijih komunalnih problema Bora, kao i ostalih gradova u Srbiji u kojima još uvek nije uveden parking servis, jeste neuređeno parkiranje vozila. Pronalazak slobodnog mesta, osim ostavljanja vozila „po principu gde ko stigne“, dodatno otežava i nedovoljno parkinga, pre svega, što veći deo javne površine namenjene parkiranju vozila, zauzimaju neregistrovani ili stari automobili na koje su vlasnici gotovo zaboravili.

Bez obzira na postojanje opštinske odluke o zabrani parkiranja na javnim površinama, pojedini vlasnici pretvorili su ulice, trotoare i parkinge u auto pijace gde prodaju svoja neregistrovana vozila, a ima i onih koji su otišli korak dalje, pa su, osim što su zauzeli prostor parkiranjem neispravnog automobila, havarisano vozilo i ogradili, da ne može da se ukloni. Zbog ovakvog postupanja bezobzirnih vlasnika vozila, vozači su prinuđeni da krše propise, parkiraju na zelenim površinama, dečjim igralištima, praktično gde nađu slobodno mesto. 

Prema rečima načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Bor Slaviše Markovića, opštinskim odlukama zabranjeno je parkiranje neispravnih automobila i vozila bez tablica na javnim površinama.

I dok u većim gradovima posle opomene, vlasnik ima rok od 8 dana da pomeri vozilo, jer ga u suprotnom odnosi pauk, postupak uklanjanja neispravnih vozila u Boru ima malo drugačiji tok.

„Svi građani, koji uoče nepropisno parkirana vozila na javnim površinama, mogu prijaviti slučaj inspekciji. Nakon što lice popuni obrazac, inspekcija donosi rešenje i vlasniku na vozilu ostavlja obaveštenje sa rokom, u kom treba da ukloni vozilo. Ukoliko vlasnik ne ukloni vozilo u propisanom roku ili je automobil bez vlasnika, vozilo će ukloniti služba JKP „3.Oktobar“ koje ima obavezu da 120 dana čuva uklonjeni automobil. Nakon proteka roka, JKP „3.Oktobar“ ima pravo da oglasi licitaciju vozila i da od prodaje namiri svoje troškove i ležarinu”, kaže načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Bor Slaviša Marković.

Kazna za fizičko lice- vlasnika neregistrovanog ili havarisanog vozila iznosi od 5 hiljada do 75 hiljada dinara. Ukoliko je vlasnik havarisanog četvorotočkaša pravno lice, osim kazne od 50.000 do milion dinara kojom će biti kažnjeno pravno lice, kaznu od 5 hiljada do 75 hiljada dinara platiće i odgovorno lice preduzeća.Kazna za preduzetnike iznosi od 10 hiljada do 250 hiljada dinara.

S obzirom na kaznene odredbe, vlasnicima se više isplati da kupe akumulator ili plate šlep službu i pomere vozilo nego da izmiruju višestruko veće iznose kazni.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2v45ik“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *