Uz voće i merenje pritiska i šećera u krvi

BOR-Pod sloganom „Zaštitimo se od duvana“ ove godine na području Timočkog regiona obeležen je naciobnalni dan bez duvanskog dima. Cilj ovogodišnje kampanje je da se građanima razvije svest o štetnosti duvana, kako bi došli u savetovalište i započeli proces odvikavanja.

Skoro 35 odsto ljudi u Srbiji puši.To je iznad  proseka zemalja u Evropskoj uniji u kojima je 26 posto korisnika duvana. Interesnatna je činjenica da se svega tri do četiri hiljade pušača obratilo savetovalištima“, rekla je Ana Točević, sociolog.

Ono što posebno zabrinjava je podatak da prema istraživanjima Instituta Batut 11 posto dece  počne da puši između 13 i 15 godina.

Kod nas je procenat dece ovog uzrasta manji od onog u zemljama Evopske unije. Međutim, pred njih je novi izazov, a to su  upotreba  elektronskih cigareta i nargile. Mladi moraju da znaju da one koriste duvanski proizvod i izazivaju zavisnost“, dodala je Ana Točević.

Osim u Zaječaru i u Boru je patronažna služba Doma zdravlja  obeležila Nacionalni dan bez duvanskog dima .

Polivalentna patronažna služba borskog Doma zdravlja  u Boru obeležila je Nacionalni dan bez duvanskog dima akcijom merenja krvnog pritiska i glikemije. Svi oni  koji su kontrolisali zdravlje dobili su sveže voće, a ukazano im je i na štetnost duvanskog dima kroz savetovanje i podelu materijala“, dodala je Snežana Milutinović, glavna sestra patronažne službe.

I ovoga puta Borani su pokazali da brinu o svom zdravlju, njih više od 60 proverilo je visnu krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Uz voće i merenje pritiska i šećera u krvi, 31.januar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *