Konkurs za projekte razvoja turizma

0

BOR – Konkurs za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2019. godini, mogućnost je za lokalne samouprave da  značajno unaprede turističku infrastrukturu i svoje proizvode učine vidljivijim, rečeno je na prezentaciji koja je u saradnji sektora za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije organizovana u gradskoj upravi u Boru.

Ovo je uobičajeni konkurs koji godinama traje. Nažalost Istočna Srbija nema mnogo projekata kojima konkuriše osim Sokobanje kojoj su turistički projekti prioritet. Ova opština je u poslednje dve godine radila na izgradnji letne pozornice. Ostale opštine nemaju tako značajne projekte kojim konkurišu, a prošle godine je bilo na raspolaganju preko 600 miliona dinara“, rekao je Zoran Milovanović, projekt menadžer RARIS-a.

Za podsticaje u oblasti razvoja turizma mogu da konkurišu državne i lokalne institucije, organizacije i privredna društva koje nisu indirektni korisnici budžeta, kao i pravna lica u većinskom vlasništvu države. Pravo na bespovratna sredstva imaju i jedinice lokalne samouprave, turističke organizacije kao i pravna lica kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma.

Sam konkurs ima dva dela, jedan je za soft projekte i on se odnosi na promociju turističkih destinacija, proizvoda i na edukaciju iz oblasti turizma i drugi deo koji se odnosi na razvoj turističke infrastrukture, u koji spada i priprema projektno tehničke dokumentacije rekonstrukcija, uređenje   izletišta i turističkih mesta i smatramo da će naše opštine shodno potrebama i planovima moći da pronaću svoje mesto i konkurišu za sredstva tokom ove godine“ dodao je Zoran Milovanović.

Osim što moraju da budu usklađeni sa državnom strategijom razvoja turizma, uslov je i da su projekti održivi, da je obezbeđeno sufinaranje i da su ispunjene ranije ugovorne obaveze.

Za soft projekte učešće lokalnih samouprava je do 50 odsto, dok za infrastrukturne projekte može da se dobije i 100 odsto bespovratnih sredstava“ dodao je Milovanović.

Konkurs za soft projekte je otvoren do 31. marta, a za infrastrukturu do 1. oktobra, odnosno do utroška sredstava.

Konkurs za projekte razvoja turizma, 31.januar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *