Vajarska radionica „Svet gline“

BOR – Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, ustanova koja je pored redovnih aktivnosti počela da organizuje tematske edukativne radionice, obradovala je i zaljubljenike u likovnu umetnost vajarskom radionicom pod nazivom Svet gline. Prva radionica okupila je i mlađe i starije, koje je bez obzira na godine oduševio dodir gline. Tako je sedmogodišnja Milena za vrlo kratko vreme uspela od gline da napravi stolicu, paketić i figuru čoveka, dok je penzinerka Branka oduševljena radionicama u kojima može da se iskaže kreativnost. U osnove i tajne vajarstva učesnike prve radionice uputio je poznati borski umetnik, akademski vajar Sava Bosioković, autor spomenika utemeljivaču borskih rudnika Đorđu Vajfertu i Franji Šisteku.
 
On je istakao da mu je čast što rukovodi radionicom i dodao: „Vajarstvo se ne uči jedan čas, dan, vajarstvo se uči više godina, neprekidno ali ja sam danas oduševljen talentom učesnika koji su vrlo brzo savladali osnove i mi ćemo verujem uspeti da od ovih glinenih figurica odradimo odlivke u gipsu, a kasnije i u nekom trajnom materijalu. zaista sam veoma počastvovan što svoje iskustvo i znanje mogu da prenesem zainteresovanim Branima“.
 
 
U Muzeju rudarstva i metalurgije planiraju da tokom ove godine prirede još likovnih radionica, koje će poput drugih edukativnih, privlačiti pažnju Borana svih uzrasta.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2exr6i“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *