Vakcina uslov za roditeljski dodatak

0

BOR, SRBIJA – Da bi roditelji u Srbiji mogli da apliciraju za roditeljski dodatak koji se dodeljuje iz republičkog budžeta, osim ispunjenosti uslova da deca predškolskog uzrasta, pohađaju pripremni predškolski program, a školarci redovnu nastavu u osnovnoj školi, neophodno je i da dete bude vakcinisano, predviđeno je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjuje od 1. jula ove godine. Osim novorođenčeta, da bi ostvario pravo na roditeljski dodatak zakon predviđa da su vakcinu primila i sva ostala deca podnosioca zahteva. Činjenica da li je dete vakcinisano u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite proverava se jednom godišnje na osnovu podataka sadržanih u evidenciji o imunizaciji. Ako se ustanovi da postoji zdravstveni razlog, zbog kog dete ne sme biti vakcinisano, o pravu na roditeljski dodatak odlučuje komisija, dok se u slučaju da se utvrdi da deca nisu uredno vakcinisana ili da ne idu u školu, materijalna podrška obustavlja.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom određena je i visina dodatka, po kojoj roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće po 12.000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto dete 18.000 dinara mesečno deset godina.

Ovo pravo ne mogu da ostvare roditelji, koji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao ni majka – strani državljanin koja je u svojoj zemlji, već ostvarila isto ili slično pravo za dete, navodi se u izmenama Zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *