U poslednjih godinu dana gotovo svakog meseca beleže se slučajevi uništavanja javne imovine pre svega na dečijim i sportskim igralištima. Ovakvi slučajevi se najčešće dešavaju noću, a nedavno se na društvenim mrežama pojavio i snimak namernog unuštavanja tabli u parku, koji pokazuje da su akteri uglavnom maloletna lica.

BOR – U Boru je sve učestaliji maloletnički vandalizam, koji se najčešće ispoljava namernim uništavanjem rekvizita na dečijim i sportskim igralištima, uništavanjem ograde oko škola, klupa ili kanti za otpadke. Poslednji slučaj koji je zabeležen i zahvaljujući nadzornoj kameri izašao na društvene mreže je uništavanje natpisa koji su u parku pored Mašinsko elektrotehničke škole postavile omladinske organizacije.

Prema rečima člana Gradskog veća Marka Nikolića, procenjuje se da je ukupna šteta samo u poslednjih godinu dana oko milion dinara, a jedini način da se ovakvo ponašanje spreči je postavljanje nadzornih kamera kako bi se našli počinioci.

U Centru za socijalni rad naglašavaju da je uzrok ovakvog ponašanja nagomilani bes ili želja za dokazivanjem, a da presudni faktori za sprečavanje mora da bude porodica, škola i društvo, kako ne bi preraslo u ozbiljno delikventno ponašanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *