Vanredna situacija zahteva i posebna pravila ponašanja

Osnovna mera prevencije korona virusa, jedna od najznačajnijih, svakako je podići higijenu na najviši nivo. Pod tim se podrazumeva kako lična, tako i higijena svih radnih površina, prostorija u kojima se boravi, predmeta koji se koriste. U te svrhe treba koristiti sredstva za dezinfekciju, alkohol je jedan od najefikasnijih, ali sredstava za dezinfekciju nema u mnogim apotekama, pa se u tom slučaju toplom vodom i sapunom, temeljnim pranjem ruke i ostale površine mogu održavati čistim. Vlažne maramice koje sadrže alkohol, takođe su jedno od preporučljivih sredstava za dezinfekciju. Agresivnija hemijska sredstva mogu da se koriste za dezinfekciju podova i sanitarija, ali treba biti oprezan kada je u pitanju prostor gde se priprema hrana. Prilikom kijanja i kašljanja, pokriti usta i nos maramicom i odmah je nakon korišćenja baciti u kantu za odpatke, a ako nemate maramicu pokrijte usta unutrašnjom stranom laktom.

Kontakte sa okolinom treba svesti na minimum, izbegavati duži boravak u zatvorenom prostoru i što češće provetravati stanove. Po dolasku iz spoljne sredine, osim detaljnog pranja ruku, garderobu izluftirati, odnosno istresti na adekvatan način ili prebrisati ukoliko je reč o tkanini koja se može tako čistiti. Preporuka je da se peškiri menjaju svakog dana, posteljina što češće.

Ishrana treba da bude raznovrsna i bogata vitaminima, voćem i povrćem, koje jača imuni sistem, kako bi organizam bio dovoljno jak da se odupre potencijalnoj bolesti.  Nošenje zaštitnih maski i rukavica je preporuka stručnjaka, a ako ih nema u apotekama što je slučaj u većem delu Srbije, dovoljno je da usta i nos prekrijemo maramom ili šalom koji ćemo nakon jedne upotrebe oprati.

U slučaju pojave nekog od simptoma karakterističnih za korona virus, povišene telesne temperature i akutnih respiratornih tegoba, obaveza je svakog pojedinca da se odmah izoluje i kontaktira neki od info centara čiji su brojevi u zavisnosti od mesta prebivališta na zvaničnim sajtovima svake lokalne samouprave. Za Borane koji imaju pomenute tegobe, otvorena je ambulanta „Rudar“, gde će dežurni lekari, od 7 do 22 sata, primati isključivo tu vrstu pacijanata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *